Internet of Things ( Nesnelerin İnterneti ) Nedir?



Nesnelerin İnterneti! Bulunduğumuz dönemde özellikle Silikon Vadisi’nde yaşayanları heyecanlandıran en önemli konulardan biri. Aklınıza gelebilecek her nesnenin bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla iletişim halinde olması. Ya da her nesnenin başına akıllı kelimesini koymak…

Internet of Things kavramının tarihine baktığımızda ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanıldığını görüyoruz. Ardından da yavaş yavaş IoT konseptli ürünler gelişiyor. Ve öyle büyüyen bir pazar olacağı öngörülüyor ki, Gartner’ın yaptığı araştırmaya göre 2020 yılında yaklaşık 26 milyar ürünün bir şekilde internete bağlanılacağı tahmin ediliyor.

Akıllı bileklikler, akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı tshirtler, akıllı raketler, ev otomasyon sistemleri, akıllı arabalar ve birçoğu. Nesneler üzerine yapılan yatırımlarla, hepsi yakın bir zamanda Wi-Fi ve Bluetooth teknolojisi ile internete bağlanıyor olacak. Bağlanılamayan bölgelerde de Mark Zuckerberg’in Internet.org projesi altında hayatımıza dahil etmeyi planladığı dronelar devreye girecek. Akıllı ürünler de internete yakınlarında bulunan modemler dışında dronelar sayesinde de girebilecek ve kullanıcılara bildirileri aktarabilecek.

Internet of Things kavramı altında geliştirilen ürünler genelikle mobil cihazlar ve tabletlerle birlikte çalışıyor. Her nesnenin mobil üzerinden erişilebilen bir uygulaması oluyor ve böylece bu uygulama sayesinde nesneler bildirimleri uygulamalara aktarabiliyor. Mesela Google tarafından satın alınan akıllı ürün Nest, evde olmadığınız durumlarda evin sıcaklığını uygulama üzerinden kontrol edebilmenizi sağlıyor. Uygulamayı, eve yerleştirilen Nest ile entegre ederek bunu gerçekleştirebiliyorsunuz.


Nesnelerin İnterneti Örnekleri Nelerdir?

Nest: Google tarafından 2014 Ocak ayında 3.2 milyar dolara satın alınan Nest ile evinizin / ofisinin sıcaklığını dışarıdan kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca Nest’te duman dedektörü de bulunuyor ve herhangi bir acil durumda sizi uygulama üzerinden haberdar ediyor.

Hapifork: Bir akıllı çatal olan Hapifork, hızlı yediğinizde ya da gün içerisinde fazla yemek tükettiğinizde sizi uyarıyor ve düzenli beslenmenize destek oluyor.

Micoach Akıllı Top: Adidas markası altında çıkan bu akıllı top ile; attığınız kaç penaltının gol olduğunu, kaç kilometre hız ile vurduğunuzu ve hangi ayakla kaç gol attığınız gibi bilgileri uygulama sayesinde takip edebiliyorsunuz. Ayrıca arkadaşlarınızla karşılaştırma da yapabiliyorsunuz.

Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.


Smart Things
: Akıllı evler için şu anda en fazla tercih edilen ürünlerden biri Smart Things. Ürünü akıllı telefonunuz üzerinden desteklenen cihazlarla entegre ederek, sabah uyandığınızda kahveniz yapılmaya başlanabilir ya da eve geldiğinizde ışıklar veya müzik sistemi otomatikman açılabilir.

Babolat: Bir akıllı raket olan Babolat; tenisçilerin topa vuruş hızlarını, vuruş açılarını ve hangi elle / stille vurduklarını takip ediyor. Ardından da uygulama üzerinden istatistikleri anlık olarak kullanıcıyla buluşturabiliyor.

Edyn: Bahçeler için geliştirilmiş bir akıllı ürün olan Edyn, toprağa ne ekmeniz, nasıl ekmeniz ve toprağı hangi aralıklarla sulamanız gerektiği konusunda önerilerde bulunuyor.

Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.


Dropcam: Nest’in bu yıl içerisinde 555 milyon dolara satın aldığı Dropcam, evinizi kurulan kameralarla akıllı telefon ya da PC üzerinden izleme imkanı sunuyor. Kameraların içerisinde ayrıca zoom yapabilme özelliği de mevcut ve çekilen görüntüler buluta kaydediliyor.

Nesnelerin interneti alanında piyasaya sürülen ürünlere sitemizin nesnelerin interneti kategorisi altından da erişebilirsiniz.

Türkiye’de Nesnelerin İnterneti

Türkiye’de ise yavaş yavaş gelişmekte olan Internet of Things konsepti altında en bilinen markalardan biri Ingenious. Intel Challenge Turkey 2013 yarışmasının da kazananı olan Ingenious sayesinde, evinizde bulunan tüm uzaktan kumandalı cihazları akıllı telefonunuz veya tabletiniz üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca soketleri sayesinde de ev içerisindeki aydınlatma sistemlerini de kolaylıkla programlayabiliyorsunuz. Ingenious ekibi ile yaptığımız röportaja da bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de, nesnelerin interneti pazarında hızlı bir şekilde ilerliyor. Biz de Made In Turkey başlığı altında bu ürünlere yer vermeye çalışıyoruz.

Sade Grup’un sade.io adı altında geliştirdiği ürünler, Reengen firmasının enerji alanında yaptığı çalışmalar, sensörlerle çalışan Makey ve Tabtoy gibi ürünlerde nesnelerin interneti alanında ülkemizde takip edilmesi gereken ürünlerden.

Pubinno, Cosa, IVEN ve Arçelik‘in de bu alanda girişimleri bulunmakta.

Giyilebilir teknoloji alanında da Turkcell’in çalışmaları bulunmakta. 119TL’den satışa sunulan T-Fit adındaki yerli akıllı bileklik, belli mağazalarda satılıyor. İlk giyilebilir mouse olan Flying Fingers‘ın da şu an Gold ve n11 mağazalarında satışı bulunmakta.

Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.


Nesnelerin İnterneti Kullanım Alanları Nelerdir?

Çevre

7 küsur milyarlık nüfusu ile dünya, doğal kaynaklarının yönetimi olarak büyük bir problem haline geliyor. Nüfus artışına bağlı çevreyi korumak ise daha komplike bir hal alıyor, fakat IoT; temiz su, hava kirliliği, katı atık depolama sahası ve orman kaybı gibi problemlere çözüm üretmek için eşsiz fırsatlar sunuyor. Sensör tabanlı cihazlar çöp ve kanalizasyonlarda veri topluyor; aynı şekilde şehir dışında-ormanlık alanlarda; göl ve nehir yataklarında işlevsel durumdalar. Çevreye bağlı tehditlerin bazıları kompleks olabiliyor, fakat IoT bunun için burada diyebiliriz. En azından sorunu teşhis edip, ölçümlemek IoT sayesinde mümkün.

Örnek Kullanım

– Air Quality Egg adında bir cihaz ile ofis ve yaşam alanlarındaki hava kalitesini ölçümleyebiliyorsunuz. Aynı teknolojinin geniş ölçekte kullanılarak şehrin sakinlerine havayı ne kadar kirlettikleri öğretilebilir, daha geniş ölçekte global bir farkındalık yaratmak da mümkün.

– Güneş panelleri ile çalışan BigBelly adlı bir çöp konteynırı dolduğu zaman temizlik görevlilerine haber gönderiyor. Konteynırın boyutunun/kapasitesinin değiştirilmesi gibi işlemler; çöp kutularının hareketlilik seviyesini kontrol ederek gerçekleştiriliyor.

Tarım

IoT, tarımsal üretimi arttırmak için her adımın gözlemlenebildiği akıllı tarlalar kurulmasına olanak sağlıyor. Buna ek olarak, gıda güvenliği açısından IoT’nin sunduğı veri tabanlı çözümler tüketicilere yedikleri yemeğin dahi takibini yapabilme seçeneği sunuyor.

Örnek Kullanım

– Waterbee adıyla geliştirilen akıllı sulama sistemi, sensörler yardımıyla su tüketimini azaltma ve toprağın durumu hakkında bilgi verme konusunda kolaylık sağlıyor. Sistem, topladığı veriyi analiz edip, sulama sisteminin kurulduğu alandaki toprağın ihtiyacına göre sulama işlemini gerçekleştiriyor.

– Z-Trap adlı cihaz ile çiftçiler bölgedeki böcek popülasyonunu takip edip, ürünlerini koruyabiliyor.

Enerji

Nüfus ve talep artışına bağlı olarak, global enerji tüketiminin önümüzdeki 30 sene içerisinde yüzde 50 civarında artacağı ön görülüyor. IoT’nin bu konuda da faydalı olacağından şüpheniz olmasın. IoT, global enerji sorununa; temiz enerji teknolojileri üreterek ve hali hazırdaki ürünlerin verimliliğini optimize ederek katkıda bulunacak.

Örnek Kullanım

– Ev ve ofis ortamında kullanabileceğiniz termostat (Nest), aydınlatma sistemleri (Philips Hue), kuru temizleme makineleri (Whirlool) gibi hali hazırda enerji tüketimini optimize eden cihazlar.

Kamu Düzeni ve Güvenliği

Kamu düzeni ve güvenliği devletin en önemli sorumluluk alanlarından biri. Nesnelerin interneti, kamu güvenliğini artırmak amacıyla devlet kurumlarına yardımcı olabiliyor. Örneğin; ani kalp durması gibi bir rahatsızlık geçiren birinin durumunda; müdahale yapılmadan geçen her dakika kurtulma oranını düşürür. İster doğal afet, isterse de medikal öncelik gerektiren bir durum olsun; birbirleri arasında çabucak bilgi transferi yapan cihazlar, acil durumlarda yardımcı olacaktır.

0 yorum: